ISHRANA ZA TINEJDŽERE

Tinejdžeri su poznati po apetitima prema svemu što je ukusno i često nezdravo. Zato je dobro ponuditi im opcije zdravije hrane.U pubertetu je od suštinske važnosti da hrana bude kvalitetna. Pošto rastu, potrebno im je mnogo kalorija. 4576459670Takođe, u tom uzrastu organizam ima velike potrebe za belančevinama, gvožđem i kalcijumom. Ovde predlažemo nekoliko namirnica koje mogu da zadovolje potrebe tinejdžera, a spadaju u zdravu hranu.

Avokado je bogat biljnim vlaknima, mastima i vitaminima, što sve daje dosta energije, plus korisne materije. Avokado je bogat i proteinima neophodnim za kožu, kosu, nokte i ukupan rast tela.
holesterol hrana zdravlje isrehrana dieta ayura herbal
Mahunarke (posebno pasulj, naša nacionalna hrana) su bogate biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima.

Borovnice su veoma bogate antioksidansima i vitaminima, koji štite telo od bolesti. Dokazano je da pomažu funkcionisanje mozga i doprinose boljem pamćenju.
voc487e
Trešnje sadrže jedan prirodni oblik melatonina koji pomaže da se uravnoteže telesni ritmovi budnosti i sna. Takođe su bogate vitaminom C.

Jaja su sjajan izvor belančevina, a puna su vitamina i minerala koji su neophodni za razvoj.

Zeleno lisnato povrće je prava riznica važnih vitamina i minerala, posebno gvožđa. Zeleno lisnato povrće je takođe dobro za zdravlje kože, što je važno u pubertetu kad je koža sklona bubuljicama i upalama.
zdrava-hrana002
Orašasti plodovi i semenke veoma su bogati biljnim vlaknima i zdravim mastima koje su potrebne organizmu u razvoju. Mnogi orašasti plodovi, na primer orasi, sadrže obilje nezasićenih omega masnih kiselina. I laneno seme je u tom pogledu odlično.

Kinoa je sjajan izvor belančevina, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline, a posebno je poznata po tome što pomaže rast i obnovu tkiva.
zdrava-hrana-70804-191_L
Sve ove izuzetno hranljive i korisne namirnice mogu se pripremiti na ukusne načine koji će se deci najverovatnije svideti.

Na primer- za doručak, omlet sa spanaćem, ili keljom – doručak ili užina: salata od avokada, ili humus sa integralnim hlebom, povrćem i orašastim plodovima – za ručak, burgeri od kinoe, a za dezert borovnice sa pavlakom i šlagom. (više na zdravahrana.com)

Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.