Trening “Podizanje kompetencija za zapošljivost mladih devojaka i žena kroz obuku o preduzetništvu, uvežbavanje socijalnih veština i karijerno savetovanje”

Od 02.11-07.11.2019. realizovan je trening “Podizanje kompetencija za zapošljivost mladih devojaka i žena kroz obuku o preduzetništvu, uvežbavanje socijalnih veština i karijerno savetovanjeu Vrnjačkoj Banji u hotelu Aleksandar, u organizaciji “Urban Stream-a” sa partnerom “Veles-Vladičin Han“. Trening je deo projekta „TxeONA – osnažena hrabra autentična!“, koji se sprovodi u okviru inicijative WeB4YES – Organizacije civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih, čiji koordinator je Beogradska otvorena škola.


Cilj obuke je osnaživanje mladih devojaka za građenje karijere, odabir zanimanja, istraživanje tržišta rada, pronalaženje posla, pokretanje sopstvenog biznisa, kao i snalaženje umodernom poslovnom okruženju.


Učesnice su bile devojke iz ruralnih sredina iz Braničevačkog okruga i Vladičinog Hana. 19 mladih devojaka prošlo je radionice o izgradnji socijalnih veština, izgradnji karijere, traženju informacija, informacijama o tržištu rada, istraživanju interesovanja, sposobnosti i  veština, kao i obuku o preduzetništvu, preduzetničkim veštinama, pokretanju sopstvenog biznisa i razvoju poslovnog plana.


Trening je podeljen u 3 segmenta, gde su polaznice bile informisane, edukovane i vežbavane u pojedinim temama kroz svaki segment. Treneri su koristili različite metode neformalnog učenja, kao što su individualni, grupni rad i rad u parovima, pozorište, igranje uloga, edukativne igre, prezentacija ideja i javnog govora, brainstorming, samostalne i vođene diskusije, rešavanje testova i zadataka, izazova, itd. Trening su vodile Sanja Novkaović, pedagog, Valentina Milanov, profesor preduzetništva, Aleksandra Antić, apsolvent učiteljskog fakulteta i Nikola Stanković, takođe student učiteljskog fakulteta.


Kroz edukaciju o određenim temama, učesnice su stekle veštine javnog govora, vođenja intervjua za posao, prezentovanja ideja investitorima, predstavljanja biznis plana. Takođe su stekle veštine  asertivne komunikacije, adekvatnog rešavanja sukoba, prepoznavanja i reagovanja u slučaju diskriminacije i mobinga.


Nakon obuke, polaznice će imati priliku da kroz mentorski proces razrade svoje poslovne planove, prođu kroz proces proizvodnje, plasmana i prodaje proizvoda na primeru učeničke kompanije ili kroz posetu određenoj kompaniji saznaju više o način na koji rade.


Ispred Urban Stream-a treningu su prisustvovali Maja Marić, koordinatorka projekta i Dalibor Marić, asistent na projektu. Mentorsku podršku i monitoring je vršio Ivan Topalović iz Beogradske otvorene škole.


Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.