MLADE PREDUZETNICE VELIKOG SRCA

U okviru inicijative WeB4YES podržano je nekoliko projekta iz regiona, od kojih je jedan “TxeONA – osnažena hrabra autentična”, koju sprovodi Urban Stream u partnerstvu sa udruženjem Veles – Vladičin Han. Opšti cilj ovog projekta je pospešivanje zapošljivosti maldih devojka i žena iz ruranih sredina kroz edukaciju o preduzetništvu, socijalnim veštinama, karijerno savetovanje, kao i preporuke za poboljšanje javnih politika zapošljavanja na lokanom nivou u dve sredine.


U proteklom period, nakon obuke u Vrnjačkoj banji, gde je 19 devojaka iz okoline Požarevca I Vladičinog Hana dobilo edukaciju o preduzetništvu, preduzetničkim veštinama, pokretanju sopstvenog posla, traženju informacija o zaposlenju I budućem usmerenju, kao I potrebnim poslovnim veštinama, sproveden je niz aktivnosti na praktičnom usavršavanju znanja I veština učesnica projekta.


U toku tromesečne mentorske podrške učesnice su vršile istraživanje o potrebama I stavovima mladih devojaka I žena iz ruralnih sredina, koje je za cilj imalo utvrditi stavove, potrebe I stanje u sledećim temama I oblastima:

Kroz samo istraživanje uključeno je 77 mladih žena I devojaka iz ruralnih sredina.


U toku novembra i decembra devojke su imale mogućnost da prisustvuju panel diskusijama 25.11.2019. godine sa gošćama Ivanom Nešović Gojković, profesorom solo pevanja, aktivnim članom opera I teatra “Madlenianum”  i Julijom Bašić, masterom istoričarem umetnosti, kustosom, kao I 5.decembra 2019. godine na kojoj su gošće bile Ankica Nikolić, šef računovodstva, Olivera Hajrović, specijalista medicinske psihologije i Ivana Stojadinović, šef ekspoziture Direktne banke.


Na pomenutim panel diskusijama, učesnice projekta su imale priliku da čuju lične i profesionalne priče naših gošći, kako su izabrale zanimanja kojim se bave, da li su imale neke prepreke u svom karijernom razvoju, da li su nekada zažalile zbog nekadašnjeg izbora, šta je važno prilikom biranja zanimanja, kao i šta je važno da bismo bili zadovoljni na svom radnom mestu. Takođe su uvidele da obrazovanje daje mogućnost da osoba svoje sposobnosti i znanja prezentuje obavljajući raznovrsne poslove.


Radi praktične primene stečenih znanja I veština, sa učesnicama projekta organizovane su izrada, promocija I prodaja radova koje su one same izrađivale. Prodaja je vršena u sklopu objekta Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu, kao I na Sajmu učeničkih zadruga u osnovnoj školi “Dositej Obradović”, a sve u saradnji sa učeničkom kompanijom “Kiribingas”, koju vodi profesorka Valentina Milanov. Time je učesnicama bila pružena mogućnost da prođu kroz proces osmišljavanja, nabavke materijala, izrade, plasiranja I prodaje proizvoda. Nakon čega je vršena finansijska provera učinka, odnosno procena dobiti koju su ostvarile. Odlukom učesnica projekta, sav prihod će biti uplaćen za pomoć lečenju sugrađanke.


Sveobuhvatnim aktivnostima projekta učesnice su pored usvajanja znanja I veština koje su iskoristile za stvaranje profita, usvojile I pokazale vrednosti I vrline koje ih čine mladim osobama odgovornim prema društvu I u mogućnosti da doprinesu njegovom boljitku.


Projekat WEB4YES je regionalna inicijativa usmerena na osnaživanje organizacija civilnog društva za učešće u donošenju odluka i predlaganje izmena u politici zapošljavanja mladih u 6 zemalja Zapadnog Balkana. Koordinator projekta je Beogradska otvorena škola, a projekat je kofinansiran sredstvima Evropske unije.

 

Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.