Veliki uspesi mlade Jovane Grujić

Jovana i jaDanas smo sa velikim zadovoljstvom u Urban Stream-u ugostili Jovanu Grujić i njenog tatu Marjana. Dok smo ćaskali o sportovima, školi i naravno tenisu, njen mlađi brat Stefan nestrpljivo je čekao da krene na svoj trening. Jovana sa osmehom kaže da ima i sestru Janu i da im je ona dala imena.

Jovana se smestila do mene, jer su tate počele neke ozbiljne teme. Nas dve razgovaramo “kao odrasle” o svemu što je do sada pratilo njeno bavljenje sportom. Ona ozbiljno odgovara na sva pitanja, promislivši o svakom odgovoru, uz neizostavan osmeh koji krasi jedno srećno i ispunjeno lice. Sa zadovoljstvom govori o tenisu, učenju i druženju. Gledajući Jovanu, sve se čini lakim.

Jovana je učenica trećeg razreda osnovne škole “Kralj Aleksandar I” iz Požarevca. Rođena je 03.04.2006, u horoskopu je ovan, zbog čega možda tvrdoglavo ne odustaje od svojih želja. Za sebe kaže da voli da se druži i da je pozitivna osoba. Od kako je postigla uspehe, svi je prepoznaju u školi, što joj je posebno drago. Kaže da su njeni vršnjaci oduševljeni njenim uspesima i da je svi podržavaju.

Na pitanje da li voli školu, Jovana odgovara da joj je lako da uči. Najlakše joj ide matematika, jer kako kaže, tu nema šta da uči, to zna. Izgleda da Jovana ima još talenata, koji će joj u budućnosti sigurno pomoći. Voli crtanje i likovno, pa smo došle do zaključka da joj kao rezerva uvek ostaje arhitektura, koja spaja njena dva omiljena predmeta.

jokaIpak, iza Jovane stoji tri godina treniranja, vežbanja, takmičenja, bavljenja tenisom sa svima što on nosi.

Zašto baš tenis? Jovana odgovara da je prvo probala da se bavi baletom, ali je on bio previše spor za njen energični temperament. Oprobala se i u plesu, koji je više ispunjavao, ali je tek u tenisu pronašla način da iskoristi celu sebe, svo svoje umeće i sposobnosti i zadovolji potrebe svog karaktera. Sa 6 godina je počela da trenira tenis. Prvi trener joj je bio Dragiša Matejić, koji je zaslužen za to što je Jovana zavolela tenis i kao zabavan sport, jer se on trudio da im uvek bude zanimljivo na treninzima. Kada je igra postala zahtevnija, trener joj je postao Milan Marković. Za njega kaže da je dobar trener jer je održava u formi, kondiciji i na najvišem nivou igre koju može da pruži.

Trenira u Teniskom klubu Požarevac. Tata i ona kažu da imaju sreće što ih je taj klub podržavao na turnirima i pomagao im da učestvuju, jer su odlasci na svaki turnir skupi i zahtevni, te je potrebno odvojiti značajna sredstva samo za učešća na turnirima bez kojih Jovana ne bi mogla da napreduje. Najvića podrška joj je porodica, mama i tata, brat i sestra, koja ima tek dve godine. Kaže da je svaki uspeh koji postigne uspeh njene porodice.

Koliko je tenis zahtevan kao sport? Na to pitanje Jovana odgovara da je za tenis potrebno mnogo vremena. Leti trenira svaki dan i to često veći deo dana, dok može. U toku zime ima treninge najčešće tri puta nedeljno. Kaže da je najveći problem pronaći termine za trening, kao i to da ne postoji u njenom klubu zatvoreni teren gde bi mogla da vežba, pa se termini u drugim klubovima plaćaju.

Ove godine Jovana je počela da učestvuje na ozbiljnijim turnirima i da postiže značajne rezultate. U dosadašnjoj karijeri ima 14 medalja, 8 pehara i 5 osvojenih turnira. Od toga dve bronzane medalje, od kojih je najznačajnija poslednja, osvojena u Turskoj na Svetskom prvenstvu u tenisu za decu do 9 godina. Kaže da su protivnice bile jake, spremne i da nije bilo nimlao jednostavno pobediti ih. Ipak uspela je i veoma je srećna zbog osvojene medalje, koja je i pobudila interesovanje šire javnosti za njene uspehe. Sa velikom zahvalnošću govori da ne bi bilo moguće da ode na to takmičenje da naš sugrađanin, humanitarac, Živorad Đurić, poznat kao Žića Maradona, nije platio sve troškove učešća za nju i njenog oca. Čak sa tugom nagoveštavaju da ne bi imala ni obeležje iz koje zemlje dolazi, da joj njen dobrotvor nije dao zastavu Srbije. On je inicijator fondacije “Budi human-ja sam human” . Ipak, posle osvojene nagrade Jovanu su predstavnici uprave grada Požarevca ugostili kao “pravog” sportistu i obećali pomoć u nastavku treniranja i učestvovanja na takmičenjima. Drago nam je da naš grad prepoznaje i podržava mlade nade i talente.

jovanaJovana kaže da su takmičenja intezivna, jer skoro svakog vikenda održavaju.

Na pitanje koji meč joj je ostao u sećanju, odgovara da joj je najdraži bio u Zaječaru, kada je po prvi put osvojila turnir. Trenutno se takmiči u mini-tenis ligi do 10 godina i kaže da profesionalno bavljenje tenisom počinje od 12. godine, ali da ona sada stvara temelje za tu igru i trudi se da postigne što više dobrih rezultata, kako bi tada imala što bolji start. Sledeće takmičenje na kome će učestvovati je Prvenstvo Srbije.

O uzorima Jovana kaže da su to Ana Ivanović, Jelena Janković, ali i Serena Vilijams, jer ima isti napadački stil igre kao ona. Na pitanje da li ima fanove, uz vedar osmeh kaže da joj je bila najdraža poruka od jednog dečaka, koji je na njenoj fejsbuk stranici napisao. “Ja sam tvoj fan!”. Mi znamo da će ih biti još mnogo.

Pitali smo Jovanu šta je sve potrebno da bi se bavila tenisom?

Ona odgovara dosta toga, oprema, sredstva za turnire, ali, iako ima samo 9 godina, kaže da oprema nije dovoljna da se postignu rezultati. Jer i najbolja oprema ne vredi ako nemaš želju i volju da se baviš tenisom i dodaje, nešto više, pokazujući na svoje srce. Jovana, ti si naša inspiracija kako treba raditi da bi se stiglo do uspeha. 

Navijamo za tebe!

Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.