Prevencija vršnjačkog nasilja i diskriminacije

Nasilje je najčešći problem sa kojim se mladi ljudi susreću u svakodnevnom životu, kao i različiti obliki socio‒patoloških pojava, diskriminacija, nejednakosti, neravnopravnosti i sl.

Prema istraživanju koje je vršeno u sklopu projekta „Imam samo jednu kožu“ 2017.godine, na teritoriji opštine Požarevac, kojim  je bilo obuhvaćeno 6 srednjih i 2 osnovne škole, sa preko 300 ispitanika, mladi prepoznaju prisutnost diskriminacije i nasilja veoma često (14%), svakodnevno (27%), povremeno (37%), što ukazuje na veoma visok procenat prisutnosti nasilja. Prema istraživanju mladi su se izjasnili da se nasilje najčešće dešava među mladima (204), u školi (182) i na ulici (124). Opet ukazuje da su mladi najizloženiji nasilju, kako vršnjačkog, tako i ostalih oblika.  Takođe istraživanje pokazuje da svaka druga mlada osoba smatra da se o nasilju ćuti ,,da ne bi bili sledeća žrtva’’ i ,,zbog drugarstva, jer neće da cinkare’’. Čak trćina mladih smatra da se nasilje ne prijvljuje jer “ih se ne tiče ono što se njima ne dešava”. Petina mladih smatra da “ništa ne bi promenilo ni da kažu nešto” i ”da je možda i on/ona nasilnik”. To nam pokazuje da i dalje treba mnogo rada kako bi se promenila svest koja odgovornost za nasilje prebacuje na žrtvu istog.

Cilj projekata koje udruženje sprovodi je nastaviti započete napore na kreiranju sigrnog i bezbednog okruženja za rast i razvoj dece i mladih u našoj opštini, uz podršku i partnerstvo Grada Požarevca i svih partnerskih škola.

Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.