Aktivizam mladih parlamentaraca

Vesti
U toku realizacije projekta “AUTENTIČNI GLAS MLADIH” sarađivali smo sa mladima iz učeničkih parlamenata svih srednjih škola iz Požarevca. Tokom radionica obrađivali smo teme kao što su omladinski aktivizam, rad učeničkih parlamenata, učešće u aktivnostima udruženja mladih i za mlade, ali i o radu institucija koje se bave mladima u lokalnoj zajednici.
Tokom razgovora sa mladima dolazi se do zaključka da su mladi neaktivni u kreiranju I sprovođenju omladinske politike iz dva razloga: nisu informisani dovoljno o lokalnim mehanizmima za uključivanje u donošenje odluka kao što su Savet za mlade ili Kancelarija za mlade (koja u Požarevcu još uvek nije funkcionalna). Kao i to da nisu dovoljno upoznati sa radom različitih organizacija I na koji način mogu da se uključe u njihov rad. Takođe nisu dovoljno upoznati sa time ko se u lokalnoj zajednici bavi mladima.
Međutim postoje mladi koji su aktivni u učeničkim parlamentima I udruženjima mladih I za mlade, I koji su upoznati sa omladinskim aktivizmom I volontiranjem. Te imaju ambicija da budu uključeni u rad Saveta za mlade I želeli bi da se više upoznaju sa tim mogućnostima.
Mladi koji su već bili volonteri ili učestvovali u sprovođenju vannastavnih aktivnosti, različitim dobrotvornim akcijama, ili su aktivni kroz različita interesovanja, kao što su sport, gluma ili muzika, imaju želju da daju doprinos razvoju tema koje su od značaja za mlade i poboljšaju saradnju između institucija i samih mladih. Takođe da svojim vršnjacima približe teme od značaja za njihov razvoj.
Naši mladi imaju odlične ideje i promišljanja.
Uskoro ćemo ih čuti u kampanji koju su za nas spremili.
Stay tuned 🙂
Projekat se realizuje kroz program podrške javnom zagovaranju u zajednici „#IstraziOsnazi“ koga finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.
Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *