Home

RADIONICA ZA KREATIVNI RAZVOJ

Od samog početka rada Urban Stream je kreirao edukativne programe koji podstiču dostizanje potencijala i pospešivanje kompetencija i veština dece i mladih. Tokom proteklih godina sproveli smo značajan broj projekata i aktivnosti za decu i mlade na teritoriji Grada Požarevca i braničevskog okruga.

Među najznačajnijim programima su “Društveno-kreativna edukacija “priDRUŽI se i ti!”, koji je Urban Stream sprovodio 5 godina za redom za sve zainteresovane osnovce, koji su imali mogućnosti da učestvuju u likovno-kreativnoj, muzičkoj ili engleskoj radionici sa našim saradnicima Miroslavom Milutinovićem, Aleksandrom Milošević i Ivanom Nešović Gojković. Projekat je za cilj imao podsticanje kreativnosti, inovativnosti i socijalizacije kod dece i mladih. Projekat “KreArtUS” se bavio međusektorskom saradnjom na polju kulture.

Još jednu priliku za ispoljavanje kreativnosti naši najmlađi sugrađani su imali kroz naš letnji program “Kreativni grad atelje”, koji se dve godine sprovodio u centru grada.

Ovaj program nam je doneo “Fabriku bajki“, koju su realizivali Miroslav Milutinović i Ivana Nešović-Gojković. Deca su na gradskom trgu mogla uz slušanje zanimljivih bajki da crtaju na papirima, tablama, kredama ili bojama, na licu, ili da prave zanimljive kreacije uz savete Aleksandre Saške Milošević.

Naši srednjoškolci imali su više prilika da se pokažu kao mladi, talentovani glumci kroz predstave u sklopu projekata promocije bezbednosne kulture mladih, “Imam samo jednu kožu” i “Altera Vita”. U sklopu navedenih prokekata rađene su predstave “Imam samo jednu kožu” i “Nedužni krivci”, koje je režirao Slobodan Jotić, kao i predstava “Pozdravi nekoga”, koju je radila Dragana Kostić Milutinović.

U sklopu engleskog kluba rađena je predstava osnovaca “Histerična istorija trojanskog rata“, koju je režirao

 

U sklopu projekata pospešivanja bezbednosne kulture mladih , bavili smo se temama prevencije diskriminacije, vršnjačkog nasilja i rizičnog ponašanja . Sprovedene su edukacije za mlade svih srednjih škola iz požarevca i Kostolca kroz projekte “Kaži i ti, jer ti smo mi!”, “Kaži svoju priču”, “Znam šta hoću, drogu neću”, “Imama samo jednu kožu”, “Inovativni omladinski rad, inovativno društvo” i “Altra Vita”.


Edukativne aktivnosti Urban Stream-a obuhvataju nekoliko tema: pospešivanje društvenih i praktičnih veština mladih iz ruralnih sredina, osnaživanje mladih devojaka i žena za samostalno donošenje odluka, aktivno učešće u društvu i kompetentnosti na tržištu, kao i pospešivanje zapošljivosti mladih kroz edukaciju o preduzetništvu i karijernom savetovanju i vođenju. Stručnjakinje sa kojima sarađujemo su Valentina Milanov, profesorka preduzetništva i Sanja Novaković, pedagog.

Praktične veštine mladih kao i savetovanja radili su naši saradnici i saradnice, Vladan Bošković, Vesna Gardašević i Olivera Hajrović.  U sklopu edukatvinih programa sarađivali smo i sa Tijanom Gligorijević, Marijanom Jović, Draganom Glišić Živanović, Petrom Delićem, kao i mnogobrojnim volonterima i volonterkama koji su omogućili realizaciju svih ovih aktivnosti i obuka.

U sklopu edukativnih programa relizovani su “Prvi stepenik do zaposlenja”, “”Znanja i veštine, oštrimo vrline”, “SOS radionice – samostalne odluke supermladih”, “W2W – korak do zaposlenja”, “TxeONA – osnažena, hrabra autentična”, “Osnaživanje mladih devojaka i žena u ruralnim sredinama”, “Pospešivanje praktičnih veština i društvenog razvoja mladih u ruralnim sredinama”.

Urban Stream se takođe uz partnerske organizacije na nacionalnom nivou zalaže za priznavanje i prepoznavanje značaja omladinskog rada u razvoju mladih. Na tom polju radimo na uspostavljanju međusektorske saradnje sa svim akterima omladinske politike na lokalnom nivou. U tom cilju sprovedeni su projekti “Omladinski rad za bolji grad”, “Gde je ruralni omladinski rad u Srbiji?”, “Omladinski rad u ruralnim sredinama”, “Prva dekada prepoznavnja omladinskog rada”, “Selo na dnevnom redu”, kao i “Važno je! – Sistemska rešenja za mlade”. Parneri na ovim projektima smo NAPOR-u iz Novog Sada, i CEKOS-u iz Sonte.

Naši najznačajniji partneri na realizaciji projekata su Grad Požarevac, osnovne škole “Desanka Maksimović”, “Sveti Sava”, “Vuk Karadžić”, “Dositej Obradović” i “kralj Aleksandar I“, kao i srednje škole “Ekonomsko-trgovinska škola”, “Politehničko škola”, “Medicinska škola”, “Poljoprivredna škola sa domom učenika “Sonja Marinković”, “Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac”” i “”Tehnička škola “Nikola Tesla” sa domom učenika” iz Kostolca. Takođe na veliko zadovoljstvo stalnu saradnju imamo sa “Narodnom bibliotekom “Ilija M. Petrovi攓, kao i Centrom za kultutru Požarevac, Savetovalištem za mlade Doma zdravlja, Centrom za socijalni rad, i organizacijama mladih i za mlade i udruženjima građana “Omladina JAZAS-a Požarevac” i “UG Šansa”.

Mnogobrojne volonterske aktivnosti sporveli su mladi volonteri Urban Stream-a, kao što su učešća u programima “Mladi su zakon”, kroz projekte “zaŠTITIMO prirodu!” i “Fotkaj se i druži, nagradu zasluži”, kao i “Kaži svoju priču“.

U nadi da će i naredne godine biti uspešne i efektivne kao i dosadašnje, pozivamo sve mlade, decu i roditelje da se uključe u naše aktivnosti, kako bismo zajedno razvijali maštu, kreativnost i inovativnost radi zajedničkog kreiranja podsticajnog okruženja za razvoj naše dece.

Dođite da se družimo!

Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.