SPORT POMAŽE TINEJDŽERIMA

Učešće u timskom sportu može da pomogne tinejdžerima u borbi protiv sve prisutnije gojaznosti. Jedna nova studija pokazuje da tinejdžeri koji igraju za tri ili više timova imaju do 39 odsto manje šansi da budu gojazni. Odustajanje od školskog autobusa i pešačenje ili vožnja biciklom do škole takođe može da pomogne tinejdžerima da održe telesnu težinu. Istraživači su ustanovili da tinejdžeri koji aktivno idu do škole više od tri dana nedeljno imaju 33 odsto manji rizik od gojaznosti nego oni koji idu autobusom ili ih voze u školu.

U ovoj studiji, istraživači su ispitali 1.718 srednjoškolaca i njihovih roditelja iz Nju Hempšira i Vermonta o telesnoj težini i fizičkoj aktivnosti. Tinejdžerima su postavljana pitanja o učešću u timskim sportovima, drugim vannastavnim fizičkim aktivnostima, načinu putovanja do škole, fizičkom vaspitanju i rekreativnim aktivnostima iz zabave, kao i o ishrani. Došlo se do rezultata da 29 odsto tinejdžera je imalo višak kilograma ili bilo gojazno, a 13 odsto gojazno. Oko dve trećine tinejdžera igralo je u sportskim timovima. Od toga 17,4 odsto u jednom timu, 18,6 odsto u dva tima i 35,3 odsto u tri ili više timova. Aktivno putovanje do škole je bilo ređe nego učešće u sportskim timovima. Samo oko 10 odsto tinejdžera je pešačilo ili vozilo bicikl do škole više od tri i po puta nedeljno, a 69 odsto je reklo da to nikad ne čini. Rezultati su pokazali da je učešće u više sportskih timova najznačajniji faktor u smanjenju verovatnoće od gojaznosti kod tinejdžera.

Časovi fizičkog vaspitanja za tinejdžere imaju mali uticaj na telesnu težinu. Ostali faktori kao što su vannastavna fizička aktivnost, rezultati u školi i unošenje voća i povrća takođe su povezani sa manjim rizikom od prekomerne telesne težine ili gojaznosti. Ali učešće u tri ili više sportskih timova bio je jedini oblik fizičke aktivnosti koji je konzistentno smanjivao rizik od prekomerne težine ili gojaznosti među tinejdžerima.

Na osnovu ovih rezultata, istraživači procenjuju da bi nacionalna stopa gojaznosti među tinejdžerima opala za 26 odsto kad bi svi tinejdžeri igrali za barem dva sportska tima godišnje. Oni kažu da učešće u sportu u srednjoj školi smanjuje rizik od gojaznosti u detinjstvu zato što podrazumeva redovno vežbanje i takmičenja koja zahtevaju umeren do intenzivan nivo aktivnosti. Studija takođe navodi da bi stopa gojaznosti među tinejdžerima opala za 22 odsto ako bi svi tinejdžeri pešačili ili vozili bicikl do škole. (izvor bizlife.rs)

Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.