Završna priredba Urban Stream-a 2018.

U cilju prezentovanja rezultata rada Urban Stream-a u toku 2018. godine i proslave Međunarodnog dana volontera, 05.12.2018. od 18 sati, u Centru za kulturu Požarevac, realizovana je završna godišnja priredba.

 

 

Priredba je obuhvatila igranje dve predstave.

Prva je adaptacije dela: „The Hysterical History Of The Trojan War “, D. M. Larsona, u režiji Miroslave Milutinovića. Ovaj komad je komični prikaz Trojanskog rata, prilagođen tinejdžerskom uzrastu na engleskom jeziku, sa obiljem referenci iz popularne kulture. Predstavu su igrali učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola „Dositej Obradović“, „Кralj Aleksandar I“, „Desanka Maksimović“, i „Sveti Sava“ iz Požarevca, kao i Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevca.
Druga predstava je adaptacija dela “Pozdravi nekog”, Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, u režiji Dragane Кostić Milutinović. Ljudske priče, sudbine, tihi vapaji za nedostajućom nežnošću, neobična poimanja ljubavi i iskonska potreba za pripadanjem, ispisali su stranice ove knjige čije je prvo izdanje objavljeno još 1972. godine. Tokom svog redovnog posla na radnim mestima psihologa u Centru za socijalni rad u Zemunu i Prihvatilištu za decu i mladež u Beogradu (ustanovama koje tretiraju probleme počev od socijalne ugroženosti do najtežih slučajeva maloletničkog prestupništva), autori su beležili odgovore sa testova ličnosti, testova inteligencije, kao i spontane dečije iskaze dobijene preko psiholoških intervjua. Imali su, pri tom, dovoljno ljudske i profesionalne osetljivosti da zapaze rečite ljudske odsjaje o samoći, ljubavi i porodičnom životu, koji često iznenađuju svojom jezgrovitošću.
Ovo je priča o deci koja nemaju koga da pozdrave…
Ovo delo su izneli učenici srednjih škola iz Požarevca, Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Steavan Mokranjac“, Požarevačke gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole.

 

 

Na priredbi su takođe predstavljene aktivnosti i rezultati rada udruženja u sklopu projekata koje je realizovalo u 2018. Godini:
– projekat prevencije socijalne isključenosti i marginalizacije dece i mladih Društveno-kreativnu edukaciju „priDRUŽI se i TI!“ 3.18, u okviru koga su realizovane Likovno-kreativna radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola, kao i predškolce. Radionice je vodila Aleksandra Milošević. Takođe Engleski dramski klub, koga je vodio Miroslav Milutinović. U sklopu istog projekta sprovedena je edukacija učenika 4 osnovne škole na teme vršnjačkog nasilja, diskriminacije, konflikata i komunikacije.
– projekat prevencije diskriminacije i vrnjačkog nasilja „Imam samo jednu kožu 2.18“, obuhvatio je edukaciju mladih učenika 5 srednjih škola iz Požarevca i Кostolca na teme komunikacije, konflikata i diskriminacije, kroz obuku koju je vodila Maja Marić. Кao i adaptaciju dela „Pozdravi nekog“, Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, čiju režiju i adaptaciju je radila Dragana Кostić Milutinović.
– „Кreativno leto u gradu 2018.“ je projekat koji je u letnjim mesecima omogućio besplatne kreativne radionice u centru grada, na kojima su učestvovala mnogobrojna deca našeg grada. U sklopu istog projekta vršeno je čitanje bajki na centralnom trgu u gradu.
– projekat „W2W – Кorak do zaposlenja“ ima za cilj pospešivanje zapošljivosti učenika završnih godina trogodišnjih i četvorogodišnjih smerova, kroz edukaciju o socijalnim veštnama, koju vodi Maja Marić, karjerno savetovanje i vođenje, koje vodi Sanja Novaković i preduzetništvu, koju vodi Valentina Milanov. Projektom je obuhvaćeno pet srednjih škola.
Svi navedeni projekti su sprovedeni uz podršku Grada Požarevca.

– omladinski volonterski projekat „zaŠTITIMO prirodu!“ se sprovodi kroz program MLADI SU ZAКON, uz podršku resurs centra za Braničevski i Podunavski okrug „Omladine JAZAS-a Požarevac“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, i ima za cilj povećanje svesti o štetnim posledicama korišćenja plastike i plastičnih predmeta.

 

 

Na priredbi je takođe izražena zahvalnost svim partnerima i saradnicima na realizaciji projekata, kao što su Gradska uprava Grada Požarevca, ispred koje se publici obratio Dejan Кrstić, član Gradskog veća za kulturu, informisanje i nevladine organizacije. Zahvalnice su uručene i predstavnicima svih osnovnih i srednjih škola i Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ iz Požarevca. Zahvalnost je izražena i Centru za kulturu Požarevac, koji je omogućio igranje ovih predstava.

 

 

05.12.2018. se kao i svake godine obeleava Međunaodni dan volontera. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.
Volonterizam se najviše promoviše u organizacijama civilnih društava, udruženjima mladih i za mlade. Pored toga što znaju da rade za dobrobit drugih, pojedinca, grupe ili zajednice, mladi volonteri imaju mogućnost da dobiju nova iskustva, znanja i veštine i da ostvare nova prijateljstva i poznanstva, kao i da iskoriste mogućnost usavršavanja u odrđenoj oblasti, ličnog i socijalnog osnaživanja.
Od početka osnivanja Urban Stream za jednu od prioritetnih oblasti delovanja ima aktivizam i volonterizam mladih. U toj oblasti delovanja kreira različite programe i projekte za mlade, gde oni učestvuju od osmišljavanja, preko realizacije, promotivnih aktivnosti, saradnje sa institucijama, do završnih.

 

 

Posebnu zahvalnost dugujemo svim mladim voloterima, koji su svojim nesebičnim učešćem, energijom i aktivizmom dali doprinos na realizaciji svih projektnih aktivnosti, od kreiranja predstava, organizovanja i sprovođenja istraživanja, preko promocije, angažovanja drugih mladih, do realizacije obuka, radionica, tribina i završnog događaja.
Sa velikim zadovoljstvom ovom prilikom još jednom čestitamo svim mladima Međunarodni dan volontera i poručujemo im da ne odustaju od dosezanja svojih punih potencijala i ostvarivanja svojih zamisli i snova, jer vaša energija je ono što pokreće svet.

Make Appointment

Estimate Your Project With Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore

Copyright © 2022 Gutenverse. All rights reserved.